
Повеќето од нас несвесно го уништуваат вкусот на сладоледот со неправилно чување – го оставаме во замрзнувач, но по неколку дена нè пречекува ледена, безживотна маса покриена со кристали.
Ова се случува затоа што влагата испарува и повторно се замрзнува, што ја менува текстурата и вкусот.
Постои решение, а тоа е прилично едноставно:
Свртете го садот наопаку – кога сладоледот малку ќе се стопи одозгора, таму се формираат кристали. Со вртење на садот, тој дел замрзнува во капакот, подалеку од главната маса.
Не јадете директно од садот – секогаш кога сладоледот се чува надвор подолго време, се создава повеќе влага, а со тоа и повеќе мраз. Земете дел и веднаш вратете го садот назад.
Прилагодете ја температурата на замрзнувачот – -18°C е идеално. Сè што е потопло од тоа го зголемува ризикот од топење и расипување на вкусот.
Користете фолија – ставете пластична или пергаментна фолија директно на површината на сладоледот за да не се исуши.
За домашен сладолед – помал сад – се замрзнува побрзо, па има помалку кристали и подобра текстура.