Три млечни производи кои се најштетни по здравјето: Ја уништуваат цревната флора

popara5 февруари, 20251min00
676

Многу лекари се согласуваат дека редовното консумирање на ферментирани млечни производи, кои содржат бактерии корисни за цревната микрофлора, е основа на здрав начин на живот и правилна исхрана. Сепак, не сите од нив имаат корисен ефект врз човечкото тело.

Нутриционистката Дарија Русакова состави листа на ферментирани млечни производи кои се опасни по здравјето.

1. Јогурти со адитиви

Јогуртите со различни адитиви не се природно „млеко“, бидејќи содржат многу повеќе јаглехидрати од кој било друг ферментиран млечен производ. Поради неприродните адитиви и големото количество шеќер, што ја нарушува апсорпцијата на калциум, тие повеќе личат на слатки отколку на млечни производи.

2. Млечни производи без маснотии

Иако повеќето луѓе ги консумираат затоа што мислат дека се нискокалорични и здрави, млечните производи со малку маснотии се всушност сè друго освен. Факт е дека во составот на ваквите производи се додава скроб за да се постигне потребната конзистентност, која е калорична како јаглехидратите. Проблемот лежи во фактот што „млекото“ без маснотии не го заситува телото, туку, напротив, го стимулира апетитот со зголемување на нивото на шеќер во крвта.

3. Павлака

Павлаката со содржина на маснотии од 25-30% е една од најтешките намирници за варење, што го попречува функционирањето на панкреасот и црниот дроб. Сепак, тоа не значи дека треба целосно да се откажете од оваа храна. За да се избегнат дигестивни проблеми и ризик од развој на гастроинтестинални заболувања, доволно е да се избере оној кој има помала содржина на масти, 10-15%.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag