БАТАЦИ ВО СОС ОД ДОМАТИ Брз ручек кој ги буди сите сетила, во совршена комбинација на вкусови

popara30 јуни, 20251min00
125651_u-paradajz-sosu-stock-photo-baked-chicken-with-onion-tomato-gravy-close-up-in-a-pan-on-the-table-horizontal-top-view-from-2141217899_f

Ви треба:

4 пилешки батаци со карабатаци
сол, бибер
2 лажици путер
масло
200 г кромид
2 моркови
2 пиперки
4 лути пиперки
2 чешниња лук
500 г свежи домати или конзерва сечкани домати
прстофат рузмарин, шака црн маслинки, каранфилче

Подготовка:

Исечете го месото на батаци и карабатаци. Зачинете, потоа пржете во масло и путер околу десет минути додека не добие убава кора. Извадете го месото, потоа пропржете го сечканиот кромид, сечканиот морков, лукот и сечканата пиперка во истата маснотија, а кога зеленчукот малку ќе омекне, додадете ги доматите. Зачинете, вратете го месото и динстајте околу 40 минути. Додадете малку вода доколку е потребно. Додадете ги маслинките кон крајот. Сервирајте ги батаците со пире од компири или ориз.