Зошто МАЧАТА е толку популарна низ светот? Стана се почеста замена за кафе

popara5 март, 20251min00
82c6f176874236b09e2e6f1e092c2ad777d89950

Зелениот чај се смета за втор најпопуларен вид чај во светот.

Тоа е прилично популарен и разновиден пијалок – можете дури и да користите зелен чај за да додадете вкус на некои десерти. Дали знаевте дека има повеќе од еден вид зелен чај, како што се мача, сенча, јасмин и многу други?

Што е зелен чај?

Зелениот чај потекнува од растението Camellia sinensis. Всушност, други видови чај, како што се црниот и улонг, исто така потекнуваат од истото растение, па затоа најчесто се нарекува чајно растение. Но, што ги прави различните видови чаеви ако сите доаѓаат од исто место? Главните разлики се во тоа дали листовите се ферментирани и оксидирани, што се однесува на количината на воздух и топлина на која се изложени листовите. Степените на ферментација и оксидација влијаат на бојата, вкусот, аромата и јачината на чајот и на тој начин се разликува еден вид чај од друг.

Зелениот чај е неферментиран и неоксидиран. Бидејќи зелениот чај не се оксидира, тој ја задржува својата зелена нијанса – оттука и името, пишува Real Simple. И бидејќи не е ферментиран, има тенденција да има горчлив вкус за разлика од другите чаеви, како што е црниот чај. Потопувајќи го во топла вода се добива пијалок што милиони луѓе го знаат како зелен чај. Вкусот на зелениот чај често се опишува како земјен или тревен, но може да има и цветен или сладок вкус. Многу луѓе уживаат во вкусот, додека други го пијат поради наводните здравствени придобивки.

Зелениот чај е исто така извор на кофеин. Шолја зелен чај содржи помалку од 3 калории, 29,4 милиграми (мг) кофеин и мали количини на минерали, како што е манган.

Што е мача?

Мача е вид зелен чај, па затоа потекнува од истото растение. Сепак, тој се одгледува и преработува на специфичен начин што го разликува од обичниот зелен чај.

Растенијата се засенчуваат од сонцето пред бербата за да се подобри бојата и да се намали горчината, а потоа листовите од чајот се откинуваат, се попаруваат и се мелат во ситен прав. Овој интензивен процес значи дека мачата е генерално поскапа од зелениот чај. Додека зелениот чај се прави со киснење суви лисја во топла вода, мача се прави со мешање на прашокот во топла вода.

Поради ова, мачата има поинтензивен вкус од зелениот чај.

Matcha, исто така, обезбедува поголема концентрација на корисни соединенија, како што се полифенолите богати со антиоксиданси, во споредба со зелениот чај. Истражувањата покажаа дека мача во прав содржи околу 11,3–24,67 mg кофеин по грам, пишува Real Simple. Потекнува од Кина, но сега главно се консумира во Јапонија.

Денес, мачата е популарна низ целиот свет, а многу луѓе ја заменуваат со кафе.