Зошто треба да вклучите палента во вашата дневна исхрана?

popara14 јуни, 20251min00
b_250613059

Знаеме дека интегралните житарки се добри за нас и треба да јадеме повеќе од нив, но ретко кој веднаш помислува на палентата која има бројни здравствени придобивки.

Според WebMD, одредени форми на палента се јаделе уште во римско време, но тогаш се користеле состојки како брашно од костен или спел.

Денес, палентата обично се прави од жолто пченкарно брашно. Често се подготвува како каша со варење на пченкарно брашно во вода на тивок оган. Треба често да се меша и полека да се готви.

Може да се направи од ситно мелено или крупно мелено пченкарно брашно. Во некои земји, палентата се прави од бело или црвено пченкарно брашно.

Многу луѓе се запознаени и со инстант палентата. Ова е тип кој е претходно обработен така што времето за готвење е пократко. Некои велат дека не е толку добар вкус како обичната палента. Често се служи со различни јадења како што се месо, риба и зеленчук.

Порција од 100 грама палента од пченкарно брашно содржи: 71 калории, еден грам протеини, 12 грама јаглени хидрати и 0,6 грама диетални влакна.

Има многу здравствени придобивки од јадењето палента. Тој е без глутен, бидејќи е направен од сушена, мелена пченка. Ова значи дека е безбеден за луѓе со нетолеранција на глутен или целијачна болест. Сепак, сè уште е важно да ги прочитате етикетите на производите за да бидете сигурни дека пченкарното брашно не се произведува во фабрика која преработува производи што содржат глутен.

Како и другите цели зрна, пченкарните зрна имаат три дела. Тоа се микроб, трици и ендосперма. Пченкарното брашно од цело зрно ги има сите три дела, што значи дека има висока хранлива вредност.

Ова исто така значи дека пченкарното брашно од цело зрно може брзо да се расипе ако не се чува во фрижидер или замрзнувач. Како резултат на тоа, поголемиот дел од пченкарното брашно што се наоѓа во супермаркетите можеби не е направено од цели зрна.

Целите житарки се сложени јаглехидрати, па им треба подолго време за да се разградат. Тие исто така се богати со диетални влакна, кои ви помагаат да останете сити подолго време. Ова ја прави помала веројатноста за прејадување, што го олеснува одржувањето на здрава тежина.

Пченката содржи антиоксиданси кои помагаат да се намали или спречи оштетувањето од слободните радикали. Ако слободните радикали се наталожат во телото, тие можат да ја влошат болеста и стареењето.

Некои од овие антиоксиданси се фитонутриенти, познати и како фитохемикалии. Тие можат да играат улога во намалувањето на ризикот од хронични заболувања.