Лубеницата е едно од освежителните овошја што уживаме да го консумираме во лето. Ладна, сочна и богата со вода, идеална е кога бараме освежување и ослободување од летните горештини.
Сепак, изборот на вистинската лубеница не е секогаш лесна задача – многу луѓе се прашуваат како да бидат сигурни дека лубеницата што ќе ја купат ќе биде доволно слатка и вкусна.
Еден од најважните показатели за квалитетот на лубеницата се нејзината големина и тежина. Колку е поголема и потешка лубеницата, толку се поголеми шансите да е поквалитетна. Идеалната лубеница тежи меѓу 10 и 12 килограми бидејќи тогаш има доволно време да апсорбира вода, шеќер и хранливи материи додека зрее на нива.
При изборот на лубеница во продавницата, обидете се да соберете неколку парчиња со приближно иста големина и да го одберете она што е најтешко. Покрај тежината, можете и лесно да ја допрете кората – зрелата лубеница произведува придушен, шуплив звук, што укажува на нејзината сочност и зрелост. Ако звукот не е таков, подобро е да барате друга.
Внимавајте и на бојата на дамката на кората од лубеницата која покажува каде лежел плодот на земја. Зрелите лубеници имаат кремасто жолта или речиси портокалова дамка, што е знак дека овошјето е полно со вкус. Сепак, бела или бледо жолта дамка може да значи дека лубеницата не е доволно зрела и дека ќе биде помалку слатка.
Покрај тоа, лубениците кои се заоблени и рамномерни во форма имаат тенденција да бидат послатки и поквалитетни. Додека кружните лубеници се познати по нивната поголема сладост, овалните имаат поголема веројатност да бидат водени и помалку вкусни.
Следејќи ги овие едноставни совети, ќе ја изберете најслатката и најсочната лубеница ова лето.