Сода бикарбона е вистински кујнски волшебник.
Сода бикарбона или натриум карбонат има неколку придобивки за домаќинството, од кои некои се поврзани со готвењето. Сода бикарбона може да се користи и за пржење на кромид, како што објаснува хемичарот Мартин Лерш. По додавањето на сечканиот кромид на загреаната маснотија, се додава прстофат сода бикарбона и сол во сооднос 1:1. Кромидот наскоро ќе омекне, ќе ја промени бојата и ќе се готви многу побрзо отколку со вообичаената техника. Гореспоменатиот трик може да се примени на сите видови на чорба.
Сода бикарбона може да се додаде и во смесите за пржење за да се направи храната покрцкава. Чоколадната глазура на колачите ќе остане влажна, нема да пукне и малку ќе потемни со додавање на прстофат сода бикарбона.