Куркумата е златно-жолт зачин кој потекнува од коренот на растението Curcuma longa, родено во Југоисточна Азија. Со својот изразито топол и земјен вкус, куркумата се користи како кулинарски зачин и традиционален лек илјадници години.
Особено е ценета поради неговите корисни соединенија. Најзначајно е тоа што куркумата содржи активни соединенија наречени куркуминоиди кои се изолирани и проучени за нивните позитивни ефекти врз телото, вели диететичарот Меган Пендлтон. Во рамките на класата на куркуминоиди, куркуминот најчесто се промовира како корисен додаток за огромен број здравствени состојби.
1) Може да го намали воспалението
Активното соединение, куркумин, е движечката сила зад неговите антиинфламаторни ефекти“, вели диететичарот Емили Нисвангер.
Се покажа дека суплементите на куркумин го намалуваат воспалението со потиснување на патишта кои водат до воспалителен одговор, објаснува Нисвангер. Тој додава дека куркуминот делува и како антиоксиданс, помагајќи да се отстранат слободните радикали од телото кои ги оштетуваат здравите клетки и ткива, пишува eatingwell.com.
2) Може да ја намали болката во зглобовите
„Куркуминот може да ја намали болката и вкочанетоста на зглобовите со инхибиција на воспалителните патишта, како што се циклооксигеназа-2 (COX-2) и тумор некроза фактор-алфа (TNF-α), кои често се премногу активни кај артритис“, вели диететичарот Ерин Кени.
Истражувањата покажаа дека дополнувањето на куркума може да биде исто толку ефикасно како некои нестероидни антиинфламаторни лекови во ублажување на симптомите на остеоартритис без придружните несакани ефекти, како што се варење, запек, поспаност и вртоглавица. Сепак, потребни се дополнителни истражувања.
3) Може да го поддржи здравјето на срцето
„Куркуминот помага да се намали системското воспаление, оксидативниот стрес и оксидацијата на ЛДЛ холестеролот, кои придонесуваат за срцеви заболувања“, вели Кени.
Исто така, тврди дека ја подобрува функцијата на ендотелијата, која ја поддржува здравата функција и циркулацијата на крвните садови. Некои истражувања сугерираат дека додатоците на куркума може да помогнат во намалувањето на систолниот крвен притисок доколку се земаат подолго од 12 недели. Сепак, не беше забележан ефект врз дијастолниот крвен притисок, вели Нисвангер.
4) Може да го подобри здравјето на цревата
„Поради неговите антиинфламаторни и антиоксидантни својства, куркуминот може да помогне во намалувањето на воспалението во цревата, потенцијално корисно во состојби како синдром на нервозно дебело црево (IBS) и воспалителна болест на цревата (IBD)“, вели Кени. Тој додава дека куркуминот, исто така, може да промовира избалансиран цревен микробиом со поттикнување на растот на корисни бактерии и намалување на штетните.
5) Може да го подобри здравјето на мозокот
Заштитата на мозокот од воспаление и оксидативно оштетување е клучна за одржување на когнитивната функција, бидејќи и двете се тесно поврзани со развојот на невродегенеративни болести.
Куркуминот покажа потенцијал во неколку студии за намалување на овие штетни процеси и подобрување на когнитивните резултати кај луѓето со Алцхајмерова болест. Сепак, иако овие резултати се ветувачки, потребни се повеќе долгорочни човечки студии за целосно да се оцени влијанието на куркумата врз хроничните невролошки состојби.