Микронутриенти се вообичаено име за витамини и минерали кои се од витално значење за нашето тело. Ако ги донесете во одредени комбинации, тогаш тие играат клучна улога во зајакнувањето на имунитетот – напиша д-р Фурман во книгата „Суперимунитет“.
Тој верува дека поради лошите навики во исхраната, ги оставивме нашите тела да се борат со вируси и бактерии, што резултира во чести настинки и зголемен ризик од сериозни заболувања. Тој ја обвинува преработената храна богата со масти и шеќери за толку лошото ниво на нашиот природен имунитет, како и фактот дека слабо јадеме овошје и зеленчук.
“Стандардниот проблем со нашата диета е тоа што повеќето од нашето мени се засноваат на јаглехидрати – уживаме во тестенини, ориз, компири и леб. За разлика од тоа, пирамидата на диета за суперимунитет се базира на овошје, зеленчук, посно месо и риба богата со омега- 3 масни киселини “, изјави тој. Тој препорачува дека најмалку две порции на ден треба да содржат зелен зеленчук, а половина од зеленчукот да се јаде суров, така што микрохранбените производи не се губат при готвењето. Друга важна група на храна е овошјето. Треба да јадете три до четири парчиња овошје на ден со грст бобинки и неколку ореви.
Дали е скапа?
Бидејќи најмногу се заснова на свежо овошје и зеленчук, диеталната исхрана е една од оние диети што нема да му наштетат многу на вашиот домашен буџет. Се разбира, секогаш изберете сезонско овошје и зеленчук, но замрзнатото е доста прифатливо.
Дали е тешка?
Ако сакате месо, сирење и слатки, тогаш нема да ви биде лесно. Оваа диета е посоодветна за луѓето кои сакаат зеленчук, но ако имате јака волја и го исчистите фрижидерот од забранета храна пред вашата диета, ќе ви биде полесно.
Така, пополнете го фрижидерот со рибизла, спанаќ, зелка, карфиол, зелена салата, зелени и црвени пиперки, праз, јагоди, печурки, домати, кромид, моркови, малини, портокали и црно грозје.
Треба да јадете секој ден:
* голема чинија зелена салата или зелка со кромид, пиперки, маслинки и домати;
* околу 150 гр мешунки (грав, грашок, зелен грав, пченка) подготвени како чорба. Значи, изрендајте ги со малку маслиново масло со кромид и моркови;
* 3-4 овошја по ваш избор;
* неколку бобинки за ручек помеѓу ручек и вечера;
* неколку ореви за ужина помеѓу доручек и ручек.
Пример Мени
Појадок:
Две варени јајца со интегрален леб, 100 гр салата од свеж зеленчук, едно овошје по ваш избор. Вечера: Неколку бобинки.
Ручек: 250 гр печурки со праз, парче интегрален леб и 200 гр зелена салата со свеж зеленчук. Можете да јадете риба или месо секој трет ден.
Вечера: Неколку ореви. Вечера: 150 гр младо сирење, 100 гр салата од свеж зеленчук.