28 февруари, 2020

Радио

Бохињ

14 март, 2012, Нема коментари
Природното и културно-историското богатство на Бохињ се интересна понуда и предизвик викендов да бидете дел од идилата што ја нуди овој словенечки планински рај. Бохињ е оддалечен од својот урбан центар Бохињска Бистрица 11...

Остров град

13 март, 2012, Нема коментари
Изола е градче во словенечкиот дел на Истра. Стариот дел на градот лежи на островче, кое со низок вештачки насип е споено со копното. Името на градот од тука и потекнува – Isolaшто на...

Пристаниште на розите

12 март, 2012, Нема коментари
Тоа е всушност значење на името, превод од италијанскиот збор Portorose, за монденскиот бисер на словенечкото приморје. Порторож има најголем број хотели и најголема плажа. Прочуен е по разновидноста на ноќниот живот. Во непосредна...

Блед

9 март, 2012, Нема коментари
Уникатната убавина на езерото и околината, совршената географска положба на јужната страна на Алпите, во близина на австриската и италијанската граница, го прави Блед идеално место за туризам. Стариот замок, езерото со термални води,...

Злато Планина

8 март, 2012, Нема коментари
На крајот од планината Бабуна, на ридовите, односно ридско-планинскиот масив Злато Планина, кој се извишува над Прилеп и оди кон северо-исток. Здивот Ви го одземаат карпите со различни чудни облици, терен составен од метаморфни...

Кожуф

7 март, 2012, Нема коментари
За секој вљубеник во природата Кожуф е љубов за цел живот. Без разлика на гоишното време. Особено плени во зимскиот период, збогатена најмодерни ски центри, хотели и сето она што ќе го направат викендот...

Дуф и Дуфски водопади

6 март, 2012, Нема коментари
Дуфските водопади во близина на с. Ростуше до кои од самиот центар на селото се стигнува за 30тина минути. Патеката до водопадите е обележана, уредена, обезбедена со дрвена ограда и истата во неколку наврати...

Слоештица – Демир Хисарска Венеција

5 март, 2012, 1 Коментар
Во близина на Демир Хисар се наоѓа Слоештица, село во кое се наминува особено ако сте во потрага по шумови кои ги нуди само природата. Ова е право место каде ќе се одморите од...

Скопје

4 март, 2012, Нема коментари
Иако првата асоцијација на Скопје за викенд е „фантастичен шопинг“, прво ќе ви предложиме места на кои помалку ќе потрошите пари, а повеќе ќе се исполните духовно. Градот Скопје во текот на своето постоење...

Курбиново

3 март, 2012, Нема коментари
Во преспанскиот регион, близу до живописното село Курбиново, во пазувите на планината Пелистер е сместена црква посветена на свети Ѓорѓи. Според времето на живописување, забележано на натписот на северната страна со грчка сигнатура, се...

Лазарополе

2 март, 2012, Нема коментари
Лазарополе настанало од раселените жители на две позначајни и познати селски населби. Првото е Главино село кое се наоѓало на северозапад од Лазарополе и за кое се претпоставува дека било главно село во Мијачијата.Остатоци...

Манастир Св. Ѓорѓи Победоносец – Рајчица

1 март, 2012, Нема коментари
Веднаш пред влезот на Дебар се наоѓа селото Рајчица, кое брои 10 жители… Свети Ѓорѓи Победоносец е женски манастир и е метох на познатиот и најбогатиот македонски манастир Свети Јован Бигорски. Овој манастир се претпоставува дека е...

Вирови за душата

29 февруари, 2012, Нема коментари
Вирово Не знам што попрвао да Ви препорачам: да ги прочитате думите од Петре М. Андреевски за Вирово, или прво да отидете таму, во таа „скрајотија“ па самото Вирово да Ви биде испеано во...
Почетна // патување // Категорија "викенд"
Горе