Црната чоколада не прави здрави, среќни и паметни ?

23 септември, 2011
eating_dark_chocolate

Ако јадете црна чоколада ќе бидете попаметни

Флавоноли кои ги содржи црната чоколада ни ја подобруваат циркулацијата на крвта и протокот на крв во мозокот. Една студија од 2009 година покажа дека учениците кои испиле темна чоколада брзо и успешно ги решиле математичките задачи.

Чоколадата ве прави посреќни

Чоколадото содржи состојки кои предизвикуваат ослободување на ендорфин, хормон на среќата.

Слатко кое опушта

Постои оправдана биолошка причина зашто зимате чоколадо кога сте напнати. Истражувањата покажаа дека чоколадото содржи состојки анандамиде, кој ги активира истите мозочни рецептори како и марихуаната. Не е ни чудно што еден гриз од ова слатко задоволство носи среќа.

Чоколадата може да ви го продолжи животот

Една студија покажа дека бонбоните можат да го продолжат животот речиси за една година.