Лазањи со брокула
12 октомври, 20120
Потребни состојки:
- Пакување кори за лазањи
- 800гр брокула
- сол, бибер
- 200гр кашкавал
За бешамел:
- 100гр путер
- 100гр брашно
- 1л млеко
- лажичка сол
Начин на подготовка:
Измијте ја брокулата, иситнете ја и издинстајте. Корите за лазањи подгответе ги според упатството на пакувањето.За бешамел сос на силен оган истопете путер, па додадете брашно и пржете околу две минути, со постојано мешање да не загори. Потоа тргнете од оган, сипете околу третина од подготвената количина млеко и постојано мешајте да не се направат грутки. Вратете на оган и варете на пониска температура, со повремено додавање на останатото млеко. На крајот посолете го сосот и оставете да се олади.Во плех редете ги лазањите, сосот, брокулата, рандан кашкавал, а повторете ја постапката додека не го употребите целиот материјал. Кратко запечете во рерна.