Пица со туна и маслинки

7 јуни, 20120
1

Потребни состојки:

За тесто:

  • 300гр. брашно
  • 1 ½ дл. Млака вода
  • 20гр. свеж квасец
  • 2 лажички маслиново масло
  • Сол

За прелив:

  • 150гр. гауда срење
  • 1 кнзерва туна на парчиња
  • 2,5 дл. Пире од домати
  • Оригано
  • Зелена маслинка со пиперка

Начин на подготовка:

1. Да се сомеле квасец(наместо свеж може да се употреби и сув од кесичка), да се додаде млака вoда, брашно, маслинов зејтин, сол и да се замеси тесто. Треба да биде меко и не смее да се лепи за рацете или на чинијата.

2. На намачкана тава да се префрли тестото и да се растегне. На ивиците се остава малку подебело тесто. Се остава да стои 15 мин.

3. За тоа време се ренда сирење и се сецкаат маслинките на кругчиња. Доматот се зачинува со оригано.

4. Се  премачкува тестото со пире од домат. Се посипува со сирење, се редат туната и маслинките. Се посипува со оригано.

5. Пицата треба да одстои околу 10 мин. За тоа време се подгрева рерната на 20 Ц. Се пече 20 мин.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi