Сом со печурки

25 септември, 20120
recept

Потребни состојки:

  • Сом од 1кг
  • зеленчук
  • 200 г шампињони или буковки
  • 1 лажица брашно
  • 2 јајца
  • 3дл млеко
  • 2 лажици павлака
  • лимон
  • масло
  • путер
  • сол

 

Начин на подготовка:

  1. Измиена и исчистена, рибата исечете ја во вид на шницли, посолете ги, полијте ги со сок од лимон и оставете ги околу 1 час. На врело масло пропржете го лукот, додадете измиени, исчистени и исецкани печурки, и динстајте ги да омекнат. Потоа, исецкан и исчистен зеленчукот се додава во поголем сад со вода, се посолува и кратко се вари заедно со рибата. Во огноотпорен сад се истураат печурките и се редат одозгора парчињата риба.
  2. Да се направи бешамел сос од малку путер, лажица брашно и млеко. Се додава жолчка од јајце, павлака. Со овој сос се прелива рибата, се посипува сецкан магдонос и се става во рерна д асе испече.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi