Крем “Англез“

4 ноември, 20130
17

Состојки:

1 пакетче желатин

1 филџан шеќер

6 жолчки

50 мл десертно вино

500 мл млеко

Подготовка:

Сварете го млекото со шеќерот, изматете ги жолчките со жица и постепено додавајте од свареното млеко.

Вратете ја течноста повторно во тенџерето и со постојано мешање на слаб оган варете го кремот 5-6 минути.

Додадете го виното, измешајте и тргнете го тенџерото од оган.

Растворете го пакетчето желатин во студена вода. Кога ќе набабри ставете го да се растопи на пареа и додадете го во кремот.

Убаво измешајте и поделете ја содржината во чаши. Оставете ги во фрижидер 4-5 часа за да се стегне кремот.

Ако имате тенџере со двојно дно за варење млеко, користете го за подготовка на кремот за најдобри резултати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi