ПОХОВАНО ПИЛЕШКО СО ПАРМЕЗАН! Ручек од соништата (РЕЦЕПТ)

28 јануари, 20220
Screenshot_8

Состојки:

 

  • 5 парчиња пилешки гради
  • 2 лажички сол
  • ¼ лажичка бибер
  • ¼ лажичка лут пипер
  • 1 лажичка лук во прав
  • 1 лажичка благ пипер
  • 2 лажици мајонез
  • 2 лажици павлака
  • 2 лажици пармезан
  • 1,5 филџан презла
  • 2 лажички пченкарно брашно
  • 100 мл масло за јадење

 

 

Подготовка:

 

Пилешкото се сече на пола за да добиеме тенки кришки и потоа по должина на пола – едно парче го делиме на 4 дела. Во садот со пилешкото додаваме сол, бибер, лук, лут пипер, и благ пипер и се добро мешаме. Потоа додаваме мајонез, кисела павлака и пармезан и мешаме да се соедини.

Садот се затвара со пластична фолија и се остава да отстои во фрижидер два часа. Тепсијата се подмачкува со масло и се поросува со пченкарно брашно за да не се залепи месото при печење.

Пилешкото се валка во презла и парчињата се подредуваат во тепсијата. Парчињата пилешко се прскаат со масло. месото се пече на 210 степени, 25-30 минути.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi