Торта со крем од ореви
9 ноември, 20130
Состојки:
6 јајца
150 гр шеќер
120 гр брашно
1 лимон
За кремот:
200 гр путер
120 гр шеќер во прав
2 јајца
1 супена лажица млеко
160 гр мелени ореви
Јајцата се матат добро со шеќерот, се додава брашното и изренданата кора од лимон. Се меша добро и смесата се префрла во сад за печење обложен со хартија за печење. Се пече на умерена температура.
Кремот: Се мати путерот со шеќерот и се додаваат едно по едно јајцата. Оревите се попаруваат со врело млеко, се остава да се оладат и се додаваат во путерот.
Тестото откако ќе се олади, се сече на две кори, меѓу нив се става дел од кремот а со останатиот крем се мачка од горе и странично.