Торта со мед

11 јануари, 20130
caramel

Потребни состојки:

За кора:

  • 3 јајца
  • 8 лажици шеќер
  • 3 лажици мед
  • 1 лажица сода бикарбона
  • 23 лажици брашно

За фил:

  • 1л млеко
  • 4 лажици шеќер
  • 9 лажици брашно
  • 250гр маргарин
  • 200гр шеќер во прав

за декорација:

  • неколку парчиња ореви
  • 200гр шеќер

Начин на подготовка:

Јајцата, шеќерот, мед и сода бикарбона варете на пареа 5-10 минути, па тргнете од оган. Во врелата смеса додадете три лажици брашно и добро помешајте, потоа додадете во четири наврати по пет лажици брашно и добро измешајте. Од смесата испечете две кори, секоја по половина час на 180 степени. За фил сварете пудинг од брашно и млеко со четири лажици шеќер, а кога ќе се олади, додадете маргарин изматен со шеќер во прав. Тортата филувајте ја и одозгора премачкајте ја со филот. Карамелизирајте го шеќерот и додека е топол натопете ги оревите и ставете ги на мазна хартија. Шеќерот оладете го, измелете го и украсете ја тортата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi