Крем Марижан

19 јануари, 20140
1

Состојки:
500 мл млеко
150 гр шеќер
500 гр путер
75 гр брашно
3 јајца
150 гр шеќер во прав
1 ванилин шеќер
Подготовка:
Јајцата се матат заедно со брашното и една четвртина од млекото. Добиената смеса се додава во останатото затоплено млеко, заедно со шеќерот. Се загрева при постојано мешање додека се згусне, околу 10-15 минути на температура околу 95 степени ( не треба да биде премногу густа смеса). Се лади и се зачинува во ванилиниот шеќер.
Се мати путерот со шеќер во прав. Во путерот, лажица по лажица се додава од ладниот млечен крем (на собна температура), при што без престан се меша, за да се добие густ крем. Со кремот се полнат еклери, торти или пак се сервира во чаши украсен со овошје, јатки, павлака, чоколадо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi