Крем-карамел колач

5 октомври, 20150
Крем-карамел колач

Потребни состојки за преливот:

  • 120гр шеќер
  • 2 лажици вода

Потреби состојки за колачот:

  • 3 јајца
  • 500мл млеко
  • 50гр шеќер
  • стапче ванила
  • половина лажичка густин

Начин на подготовка:

Загрејте ја рерната на 160°С.

Истурете го шеќерот во подлабок сад и додадете 2 лажици вода. Загревајте додека смесата не зарумени, а потоа топлата карамела истурете ја во помал керамички сад или во еден сад со средна големина.

Во сад истурете го млекото и додадете ја содржината на ванила од стапчето. Млекото загрејте го, но не до точка на вриење, а потоа тргнете го од ринглата и оставете го неколку минути.

Во посебен сад изматете 3 јајца, 50гр шеќер и густин, а потоа додадете го топлото млеко.

Смесата сипете ја во садот каде што ја ставивте карамелата, а потоа садот ставете го во поголем, кој до половина ќе го наполнете со топла вода. Садот со останатите садови, ставете го во загреана рерна и печете 45-60 минути, додека не зарумени.

Почекајте колачот да се излади, поклопете го и оставете го да се лади во фрижидер уште неколку часа. Кога ќе посакате да сервирате, превртете го колачот и исечете го.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi