Хумус

11 ноември, 20160
12

Состојки:

250 г сирова леблебија

2 – 3 лажици таан

1 лимон

3 – 4 чешниња лук

5 супени лажици маслиново масло

Сол по вкус

Приготвување:

 

1.Потопете ја леблебијата во вода преку ноќ или неколку часови (подолго од 4 часа)

 

2.Процедете ја леблебијата, па ставете ја во сад и прекријте ја со вода, па варете додека зрната во целост да омекнат, околу 45 минути.

 

3.Варената и процедена леблебија ставете ја во блендер, додадете сок од еден лимон, тахини, лук, маслиново масло и сол. Сето заедно добро испасирајте го.

 

4.Ако сакате помек хумус, додадете малку повеќе од водата во која се вареше леблебијата или малку јогурт.

 

На оваа основна варијанта за хумус можете да додавате различни зачини како што се: ким, алева пиперка, чили, магдонос и сл.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi