Ролат од пилешко месо и леб – деликатес кој морате да го пробате!
12 септември, 20160
Состојки:
- Пилешки гради
- 400 гр брашно
- 400 грпрезла
- 4 јајца
- 200 мл масло за пржење
- 1 голем багет
- 10-12 парчиња моцарела
- 65 гр растопен путер
- 3 чешниња лук
- 1 лажица сечкан магдонос
- 1 лажица пармезан
Начин на подготовка:
Исечете ги пилешките гради на парчиња со дебелина од околу еден сантиметар. Убаво поминете ги во брашно, изматени јајца и презла.
Парчињата пилешко месо испржете ги во врело масло додека да добијат златно-жолта боја.
Багетот исечете го на три или четири еднакви делови, со големина на прженото пилешко. Од багетот извадете ја меката средина и внатре ставете ги парчињата пилешко кои сте ги замотале во моцарелата.
Така подготвениот багет исечете го на парчиња широки околу 2,5 сантиметри.
Преку лебот намачкајте сос од путер, магдонос, лук и пармезан.
Замотајте ги парчињата багет во алуминиумска фолија и ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180 степени околу 20 до 25 минути.