29 февруари, 2020

Радио

Портокалот содржи агруми кои што содржат изобилство на витамин Ц и растителни влакна кои го олеснуваат варењето и го оддржуваат нашиот дигестивен систем. Ова овошје особено се препорачува за пушачи, бидејќи го намалува штетното дејство на никотинот. Портокалите, исто така, содржат пектин, растворлива супстанца која предизвикува телото да ги исфрли повеќето штетни радикали од пороците како алкохол, цигари и кафе. Истражувањата потврдија дека овој плод е ефикасен во превенција од рак, особено на хранопроводот и желудникот, бидејќи содржи полифеноли и терпени, состојки кои го запираат растот на клетките на туморот.

Остави коментар

Почетна // живот // Исхрана // Портокалот нѐ штити од рак
Горе