Пилешки гради со ораси и зачини

25 април, 2012
recept

Потребни состојки:

  • 600гр – Пилешки гради
  • ½ – шоља презла
  • 1/8-од лажичката – мелен црвен пипер
  • ½ шољичка ораси
  • 1  –белка
  • 1 – лажица сенф

Со компир и тестенина, пилешкото спаѓа во едни од најчестите јадења во Хрватскиот мени и во домашната кујна. Пилешките гради, овој пат подгответе ги на интересна комбинација, со зачини, кои помеѓу другото ја вклучуваат црвената пиперка, целерот, сенфот и орасите.

Начин на подготовка:

 

  1. Загрејте ја рерната на 250ц. Ставете калап за печење.
  2. На голем сад , мешајте презла, мелена црвена пиперка, пола лажичка сол и ¼ лажичка свежо мелен црен пипер.
  3. Ситно сомелете ораси и целер.Влесете ги во смесата со презла и соединете ги. Оставете ги на страна.
  4. Во здела измешајте белки со сенф.
  5. Едно по едно парчињата месо намокрете ги во мешавината од белка, па во мешавината од презла и ораси – само едната страна на месото, другата оставете ја како што била.
  6. Наредете ги на клупа за печење, а страната која е обложена со смесата превртете ја нагоре. Прелијте со маслиново масло.
  7. Печете додека не се добие златнокафена боја. Исечете на тенки кришки.