Сармички од кељ

25 мај, 20120
кељ

Потребни состојки:

  • 1 главица кељ
  •  ½ кг Мелено јунешко
  • ½ кг Мелено свинско
  • 200гр Сланина
  • 4 лаж. ориз
  • 5 – чена лук.
  • 1 глав. Кромид.
  • 1 јајце.
  • Сол.
  • Бибер.
  • Зачин од сув зеленчук
  • 1 морков

 

Начин на подготовка:

  1. Во вода ставете малку сол, шеќер и оцет, кога ќе зоврие потопете ги листовите од кељ. Кога ќе омекнат одма ставете ги во ладна вода(за да ја задржат злената боја). Исцедее, и отсечете го тврдиот, коренест дел.
  2. Сланината наситнете ја поситно и измешајте ја со месото. Додадете ориз, јајца, испасираниот лук, изремдан морков и зачинете по вкус.
  3. Во секој лист ставете по две лажици мастрав. Завиткајте ги сармите, вовлечете ги краевите и наредете ги во садда се варат. Се налеваат со вода, им се додава зачин Ц, и се варат додека не омекне кељот.

Пријатен апетит…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi