Крем “Англез“
4 ноември, 20130
Состојки:
1 пакетче желатин
1 филџан шеќер
6 жолчки
50 мл десертно вино
500 мл млеко
Подготовка:
Сварете го млекото со шеќерот, изматете ги жолчките со жица и постепено додавајте од свареното млеко.
Вратете ја течноста повторно во тенџерето и со постојано мешање на слаб оган варете го кремот 5-6 минути.
Додадете го виното, измешајте и тргнете го тенџерото од оган.
Растворете го пакетчето желатин во студена вода. Кога ќе набабри ставете го да се растопи на пареа и додадете го во кремот.
Убаво измешајте и поделете ја содржината во чаши. Оставете ги во фрижидер 4-5 часа за да се стегне кремот.
Ако имате тенџере со двојно дно за варење млеко, користете го за подготовка на кремот за најдобри резултати.