Леден крем со јаболка

6 јуни, 20140
6

Состојки:

 

  • 150 грама шеќер
  • 50 грама цреши
  • малку   сол
  • 1 лажица мед
  • 1   Кора од лимон
  • 2   Белки
  • 5   Јаболка

Подготовка:

Јаболката се лупат, се сечат на коцкички и се варат во што посолена вода.

Кога ќе се подоладат се пасираат да се добие каша.

Од шеќерот со малку вода се вари густ сируп.

Белките се матат со сосем малку сол во цврст снег па постепено им се додаваат мед и врелиот сируп, при што силсно се мати.

Кога ќе стане доволно густ се додава кора од лимон, кашата од јаболката и ситно сечените зашеќерени цреши (или цреши од слатко, но исцедени).

Кремот се става во замрзнувач да замрзне.

Пред служење се става во разладени чаши, се украсува со шлаг и по една цреша (зашеќерена или од слатко).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi