Шварцвалд торта

5 мај, 20170
15

За калап со пречник од 26см, 16 порции.

Состојки:

Тесто:

  •  100гр -путер.
  • 100гр -шеќер.
  • 1-ванилин шеќер
  • 4 – јајца
  • 70гр – олуштени мелени бадеми
  • 100гр какао во прав
  • 50гр  Брашно
  • 50гр -скробно брашно
  • 2 – лажици прашак за пециво

 

За фил:

  •  7 – лажици ликер од цреша
  • 500мл – слатка павлака
  • 750гр – вишни од компот
  • 1 – лажица , грубо изрендана чоколада.

 

Начин на подготовка:

 Тесто:

Намачкајте го со путер, дното на округол калап за колачи.

Загрејте ја рерната на 180ц.

Пенасто измешајте го путерот, шеќерот и ванилин шеќерот, па додадете јајца, бадеми, какао.

Замешајте го брашното, скробното брашно и прашакот за пециво.

Во засебен сад додајте ја смесата.

Соединете:

Излејте го калапот и печете 30 – 40мин.

Проверете со чепкалка дали е печено.

Тортата треба да отстои 12 часа, водорамно, прсечете на 3 еднакви, листа.

Фил:

 Долниот лист од тортата натопете го со ликерот. Изматете павлака со малку шеќер и цврст шлаг.

Исцедете ги вишните.

Двата слоја од тортата премачкајте ги со шлаг, шлагот да е со дебелина.

2 см.потоа распоредете по нив вишни(16 вишни оставете на страна).

Горниот лист премачкајте го со тенок слој на шлаг.

Посипете чоколадни трошки и на ивиците наредете 16 вишни со еднакво растојание.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi