Шварцвалд торта
За калап со пречник од 26см, 16 порции.
Состојки:
Тесто:
- 100гр -путер.
- 100гр -шеќер.
- 1-ванилин шеќер
- 4 – јајца
- 70гр – олуштени мелени бадеми
- 100гр какао во прав
- 50гр Брашно
- 50гр -скробно брашно
- 2 – лажици прашак за пециво
За фил:
- 7 – лажици ликер од цреша
- 500мл – слатка павлака
- 750гр – вишни од компот
- 1 – лажица , грубо изрендана чоколада.
Начин на подготовка:
Тесто:
Намачкајте го со путер, дното на округол калап за колачи.
Загрејте ја рерната на 180ц.
Пенасто измешајте го путерот, шеќерот и ванилин шеќерот, па додадете јајца, бадеми, какао.
Замешајте го брашното, скробното брашно и прашакот за пециво.
Во засебен сад додајте ја смесата.
Соединете:
Излејте го калапот и печете 30 – 40мин.
Проверете со чепкалка дали е печено.
Тортата треба да отстои 12 часа, водорамно, прсечете на 3 еднакви, листа.
Фил:
Долниот лист од тортата натопете го со ликерот. Изматете павлака со малку шеќер и цврст шлаг.
Исцедете ги вишните.
Двата слоја од тортата премачкајте ги со шлаг, шлагот да е со дебелина.
2 см.потоа распоредете по нив вишни(16 вишни оставете на страна).
Горниот лист премачкајте го со тенок слој на шлаг.
Посипете чоколадни трошки и на ивиците наредете 16 вишни со еднакво растојание.