Сутлијаш торта

21 јуни, 20170
11

Потребни состојки:

  • 200гр ориз
  • 800мл млеко
  • 500мл слатка павлака
  • 2 лажици рум
  • 300гр замрзнати кајсии
  • 100гр суво грозје
  • 150гр шеќер
  • цимет

Начин на подготовка:

Сварете ориз во млеко со 100гр шеќер, тргнете од оган и измешајте суво грозје отстоено во рум и оставете да се лади. Изматете слатка павлака, па соединете со оладен ориз. Полека измешајте да добиете изедначена смеса. Варете ги кајсиите и останатиот шеќер со малку вода додека кјасиите малку не омекнат. Во правоаголен подмачкан плех ставете половина од подготвениот сутлијаш и одозгора распоредете ги кајсиите. Покријте со останатиот сутлијаш и оставете добро да се олади. Пред служење посипете со цимет и исечете на парчиња.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi