Вкусно пилешко со пармезан

15 февруари, 20170
13

Состојки (за 4 лица):

1/2 шолја лебни трошки

1/2 шолја рендан пармезан

4 помали парчиња пилешки гради (околу 700 грама)

2 јајца, изматени

3/4 шолја маринара сос (или обичен сос од домати)

150 грама исецкана моцарела

маслиново масло

сол, бибер

крцкаво лепче за сервирање

Начин на подготовка:

Измешајте ги лебните трошки и ренданиот пармезан. Во големо тавче за пржење загрејте маслиново масло на средна температура. Прво намачкајте ги пилешките гради со сол и бибер, потоа потопете ги во јајцето, а на крај во мешавината од пармезан и лебни трошки.

Пржете го пилешкото додека не добие златна боја од двете страни. Префрлете го во тава за печење. Прелијте го со маринара сосот и додајте ја исецканата моцарела.

Печете 20 минути во рерна загреана на 225 степени целзиусови. Послужете со крцкаво лепче. Добар апетит!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi