15 декември, 2018

Радио

Истражувачката подморница „The Blue Planet 2“ следела труп на кит во Атлантскиот Океан, кога наишла на група гладни ајкули.

Кога научниците дошле на длабочина од 750 метри, каде што потонало телото на китот, затекнале огромни ајкули – Hexanchus griseus, кои може да пораснат и до осум метри.

Поради голема конкуренција, ајкулите станале агресивни напаѓајќи се меѓусебно, а во еден момент ја нападнале и подморницата.

Кога забележале дека подморницата не им е конкуренција, ајкулите се тргнале од неа.

Видеото е објавено на YouTube каналот на BBC.

Истражувачката подморница „The Blue Planet 2“ следела труп на кит во Атлантскиот Океан, кога наишла на група гладни ајкули.

Кога научниците дошле на длабочина од 750 метри, каде што потонало телото на китот, затекнале огромни ајкули – Hexanchus griseus, кои може да пораснат и до осум метри.

Поради голема конкуренција, ајкулите станале агресивни напаѓајќи се меѓусебно, а во еден момент ја нападнале и подморницата.

Кога забележале дека подморницата не им е конкуренција, ајкулите се тргнале од неа.

Видеото е објавено на YouTube каналот на BBC.

 

Остави коментар

Почетна // вести // Џиновски ајкули нападнаа подморница
Горе