Пивскиот квасец ги топи маснотиите

15 март, 2017
2

Пивскиот квасец содржи пантотенска киселина која ни дава енергија и го потикнува разложувањето на маснотите.

Научниците утврдија дека коензимот А во организмот на човекои, го контролира процесот на разградување на масти кои се топат и се рпетвораат во енергија, па со тоа и се слабее. Но за формирање на коензимот А потребна ни е пантотенска киселина, која се наоѓа во пивскиот квасец.

Коензимот А исто така овозможува создавање на невротрансмитерот ацетиколин кој е одговорен за бистар ум, а освен тоа влијае и врз хормоните кои го контролираат расположените. Така, под негово влијание се зголемува физичката и менталната сила и можеме повеќе да бидеме активни, а помалку да се одмараме.

Во синтеза со коензимот а неопходни се витамин Б5 и пантотенска киселина. Пантотенската киселина, освен во пивскиот квасец ќе ја најдете во жолчките, црниот дроб, свежиот зеленчук.

Пивскиот квасец може да го додавате во супи, салати или да го користите како зачин. Исто така вкусен и здрав напиток може да добиете доколку лажица пивски квасец додадете во свежо исцеден сок од јаболка. Пивскиот квасец може да го купите и во форма на апчиња, а добар е за косата и ноктите.