21 јуни, 2018

Радио

За разлика од било кој друг алкохолен пијалок, доколку претерате со ракија, сосема е сигурно дека наредното утро ќе имате најлош мамурлук кој може да го замислите.

Секако, премногу од било кој вид на алкохол ќе направи да почуствувате мачнина и главоболка, но некои напитоци дефинитивно се полоши од другите.

Опасната состојка која е задолжена за мамурлук се вика конгенер, во прашање се комплексни органски молекули како метанол и тие често може да се најдат во темните алкохолни пијалоци.

Судејќи по Британскиот медицински журнал, овие седум алкохолни напитоци предизвикуваат најлоши симптоми на мамурлук:

  • 1. Бренди/ракија
  • 2. Црвено вино
  • 3. Рум
  • 4. Виски
  • 5. Бело вино
  • 6. Џин
  • 7. Вотка

Остави коментар

Почетна // живот // здравје // Од овие пијалоци ќе имате најлош мамурлук
Горе