Подгревање на оризот е штетно за здравјето?

24 март, 2017
8

Може да биде. Стручњаците предупредуваат дека во свежиот ориз често можат да се најдат спори од бактеријата Bacilus cereys, која предизвикува труење со храна. Овие спори преживуваат и на високи температури, а се развиваат во бактерии додека оризот се лади. Со подгревање не се убиваат сите бактерии, а процесот на загревање не влијае ни на отровите што ги произведуваат микроорганизмите.