Островот кој штотуку беше прогласен за најубав на светот!

31 јули, 2018
ј1

Планетата е богат со преубави и волшебни дестинации, но во моментов само една ја заслужува титулата најубав остров во светот.

Travel & Leisure магазинот спроведе истражување врз основа на кое тој направи листа на најдобрите острови во светот, а во гласањето учествуваа илјадници ентузијасти, врз основа на впечатоци на активности, природни атракции, плажи, храна и љубезноста на локалното население.

Ги победи традиционалните фаворити како што се островот Мауи Хаваи, Бора Бора и Тахити, густо населениот остров Јава во Индонезија е прогласен за најубав во светот.

Опишан како “срцето на нацијата”, Јава е економски и географски центар на Индонезија и градот во кој живеат 141 милиони луѓе!

Сместен помеѓу Суматра и популарниот Бали, островот Јава, за прв пат оваа година е на листата на најубавите острови, благодарение на прекрасните водопади, локалните традиции и зачувувањето на природната убавина.

Островот доби оценка 95,28 од 100, како еден вид на признавање на голем број на искуства и природни атракции што има да понуди, пишува Daily Mail.

Според “Lonely Planet”, најпознатите туристички атракции во Јава се храмот Borobodur, инаку најголемиот будистички храм во светот, изграден во деветтиот век, и Jogjakarta, провинцијата, која е културен и уметнички центар на Индонезија. Во овој град се зборува најчистиот јавански јазик и тука на странците им е највидлива нивната традиција.

Националниот парк Bromo-Tenger-Semeru на островот Јава исто така е една од омилените дестинации во Јава, бидејќи пејсажот потсетува на слики од Месечината и на вулканот Бромо.

Погледни го видеото од најубавиот остров на светот.