11 декември, 2018

Радио

Состојки за тесто:

  • 400 грама брашно
  • 20 грама свеж квасец
  • 50 мл млака вода
  • 50 мл кисела вода
  • 50 мл пиво
  • 1 лажичка шеќер
  • 1 лажичка сол

Состојки:

  • 1 конзерва туна
  • 100 гр растителен кашкавал
  • кечап по потреба
  • оригано по желба

Подготовка:

Издробете го квасецот, додадете лажичка шеќер и две лажички брашно  и растворете во 50 ml млака вода. Брашното  ставете го во садот за мешање и додадете сол. Напревете вдлабнатина во брашното, додадете го надојдениот  квасец , а потоа другите состојки за тестото, пивото и киселата вода. Замесете мазно тесто и оставете го да нарасне. Премесете го нараснатото тесто и со помош на сукало направете голема кора. Премачкајте ја со кечап, зачинете со оригано, а потоа распределете ги парчињата туна заедно со кашкавалот.  Целата посипете ја со рендан кашкавал, ставете малку масло и печете во загреана рерна на 200 C, околу половина час.

Остави коментар

Почетна // Рецепти // Пица со туна
Горе