Полнети тиквички со говедско месо
19 март, 20180
Состојки:
- 4 тиквички пресечени по должина
- 350 г мелено месо
- 2 пиперки
- 1 кромид
- 1/3 вода
- 1 лажичка мешан зачин
- пола китка магдонос
- 150 г моцарела
- 100 г кравји кашкавал
- 1 млад кромид
-
Приготвување:
Запржете го говедското месо, пиперките, кромидот и средниот дел од тиквичките. Ставете ги испразнетите тиквички на хартија за готвење.
Додадете зачини и вода. Мешајте неколку минути додека зачинот не се распредели подеднакво.
Во голем сад, додадете го говедското месо, кашкавалот исечкан на коцки и магдоносот и добро промешајте. Со смесата наполнете ја секоја тиквичка.
Печете на 200 степени околу 30 минути, односно се додека тиквичките целосно не се испечат.
Извадете ги тиквичките од рерна и додадете малку моцарела, исклучете го оганот и вратете ги повторно во рерна додека да се растопи сирењето (3-5 минути). Додадете го младиот кромид и сервирајте.