20 октомври, 2019

Радио

Сè што ни треба од еден оброк: практично, лесно, вкусно и здраво!

Зеленчукот и јајцата се идеална комбинација за денови кога ништо не ви се подготвува и не ви се готви долго време, па овој едноставен рецепт е идеален за тие денови. Покрај тоа, состојките се здрави, не се претерано калорични, додека целата комбинација е многу заситувачка.

Јајцата се една од главните состојки на традиционалната шпанска кујна, а овој омлет се комбинира со други класични состојки (како свеж зеленчук), една од највкусните кујна од Европа, пишува “Прашање на вкус“.

Состојки:

2 лажици маслиново масло

1 лажица несолен путер

500гр млади компири

1 глава кромид

1 голема портокалова пиперка, бабура

1 лажичка сол

½ лажичка мелен пипер

10 големи јајца

2 лажици сецкан магдонос

Подготовка:

Растопете го маслото и путерот во голема тава на умерен оган. Додајте компири во тавата, во рамномерен слој.

Гответе 6 минути, повремено ги мешајте се додека не добие светло-златна нијанса. Додадете кромид,лук,  пиперка, кромид, сол и црвен пипер. Внимателно промешајте. Гответе 3 минути, додека лукот не стане проѕирен. Во голем сад, изматете ги јајцата со преостаната сол и бибер и измешајте го магдоносот. Истурете ја смесата врз компирот. Лесно комбинирајте го зеленчукот и јајцата. Гответе на умерена температура додека јајцата не се  зацврстат околу рабовите, 4 минути. Печете 6 минути.

Ослободете ги рабовите на омлетот со лопатка и сервирајте веднаш, со тортелини во шпански стил.

Да се излади на собна температура. Посипете го со маслиново масло одозгора, и исечете го на парчиња.

Остави коментар

Почетна // Рецепти // Совршен летен појадок: Рецепт за највкусниот шпански омлети
Горе