Дали ја земавте својата дневна доза на бетакаротен?

20 јули, 2018
карот

Дали се подготвувате за годишен одмор, ова секако не го пропуштајте!

Пред безгрижно да заминете на заслужен годишен одмор, треба да ја подготвите кожата и одвнатре да се заштити од штетните надворешни дејства.Значи, во исхраната треба да се зголемат количините на храна кои содржат бетакаротен (диња, арамика, лубеница, спанаќ, ротквици) и зголемен внес на витамин А, Ц и Е и селен, бидејќи тие се сметаат за можни неутрализатори на иницијални промени и оштетувања при настанување на тумор на кожата.Интересни се резултатите од една германска студија која покажале дека дневната доза од 25 мг бета-каротен и 335 мг витамин Е може да ја заштити кожата од опасна ултравиолетова радијација. Сакате ли да се сончате и лежите на плажа, почнете да земате бета-каротен и витамин Е најмалку 6 недели пред да заминете на море!Ако веќе сте „задоцниле” подобро е да го направите тоа некогаш, отколку никогаш!