Ручек за 15 минути: Посна паста со туна
Не е лесно да смислите оброк кој брзо се подготвува во деновите кога се пости. Затоа овој оброк е идеален за денови кога ви е дозволено да јадете риба, а може да се јаде и ладно, и со самото тоа да го носите на работа или на училиште.
Состојки:
- 400гр. тестенини без јајца
- Конзервирана туна
- 1 главица кромид
- 2 чешниња лук
- Конзервиран домат
- Босилек
- Маслиново масло
- Сол, бибер
Подготовка:
• Во поголем сад загрејте вода. Загрејте го маслиновото масло во тава и пропржете ги ситно исецканите лук и кромид.
• Кога ќе зоврие водата, ставете сол и додадете ги тестенините и гответе според упатството на пакувањето, 10-12 минути.
• Во тавата додадете ја туната, потоа исецканото доматно пире и зголемете ја температурата на огнот за да се крчка.
• Кога тестенините ќе бидат готови, зачинете ги со сосот, бибер и босилек, а потоа измешајте и сервирајте ги топли.
• Ако имате растителен кашкавал, изрендајте врз јадењето пред да сервирате.