15 јули, 2020

Витамините А, Б, Ц, Д, Е, К, железо, калциум, цинк, магнезиум и други минерали или олигоелементи како што е антиоксидансниот селен се неопходни за човечковиот организам. Селенот игра клучна улога во зајакнувањето на одбранбениот систем, борбата против стареењето, како и спречувањето на кардиоваскуларните заболувања и појавата на малигнитети, особено рак на простата и дебелото црево. Исто така е неопходно за нормално функционирање на тироидната жлезда и овозможува асимилација на витамини Ц и Е.

За жал, човечкото тело не е во состојба да го произведе овој корисен олигоелемент, затоа треба да се подобри внесот на храна што го содржи истиот. На организмот му требаат 55 мг селен на ден, најмногу го има во риби и морски плодови, во храна богата со протеини и спанаќ, печурки и лук. Сепак, Бразилскиот орев е вистински рудник на овој минерал, само еден плод ја содржи потребната дневна доза.

Остави коментар

Почетна // Life Story // Оваа волшебна намирница само во еден плод ја содржи дневната количина на селен која ви е потребна
Горе