Амазон – Идеално место за авантуристи

25 јули, 2020
amazon

Мистичната река во Јужна Америка, полна со возбуда и прекрасни животни …

На пловидбата на втората најдолга река во светот, долга 6992 километри, ќе доживеете неверојатен наплив на адреналин во крвта и возбуда што ретко се случува. Со веројатно најголемото корито, реката Амазон со години предизвикува љубопитност на многу истражувачи и љубопитни посетители. Преминувајќи низ неколку земји од Латинска Америка, сè до Атлантскиот океан, Амазон го задржа својот карактеристичен изглед со својот немирен дух. Речното корито е широко од 1,6 до 10 километри во зависност од состојбата низ која поминува магичната река. Реката Амазон содржи притоки на бројни реки во Колумбија, Еквадор и Бразил. Првиот Европеец што го откри Амазон беше Винске Јанез Пинзон, во текот на 1500-тите години. Поради фактот што се влева во Атлантскиот океан, тој ја нарече реката „слатко море“.

Просечната длабочина на Амазон е 23 метри, што зборува волумени за нејзината величественост и големина. Опкружена со тропски шуми, реката честопати се излева од своето корито и создава волшебна сцена како никаде на друго место во светот. Некои од најопасните животински видови живеат токму во него, како што се Бик, ајкули, пирани и јагули. Речиси е нереален факт дека се откриени над 5.600 животински видови во неговите длабочини. Денес, реката Амазон е една од најневообичаените туристички дестинации, поради нејзината убавина и нескротливата природа. Одете на авантурата на вашиот живот, откријте ја Амазон …