11 јули, 2020

Најубавата природна атракција во Јужна Америка се смета за Салар де Ујуни во Боливија.

Соленото срце на Боливија, како што многумина го нарекуваат, опфаќа повеќе од 4.050 квадратни километри и е најголемата солена пустина во светот.

На хоризонтот се шири густа површина со сол, покриена со полигонални плочи што се издигаат од земјата.

Се проценува дека Салар содржи околу 10 билиони тони сол.

Во времето на годината кога врне дожд, блиските езера се прелеваат и тенок слој вода ја претвора плочата во најголемото и најубавото огледало на светот, со зачудувачки одраз на небото.

Остави коментар

Почетна // Travel Story // Атракција во Јужна Америка: Најголемата солена пустина на светот која после дожд се претвора во огледало
Горе