Неверојатна авантура на италијански пар кој сака да стигне до крајот на Земјата.

1 септември, 2020
пар

Невообичаената приказна за неколку авантуристи од Венеција ја објави денес Хафингтон пост, а станува збор за средовечен маж и жена кои се меѓу оние кои веруваат дека земјата е рамна и кој успеал да пристигне до северната провинција Венето на врвот на карантин и покрај сите забрани.

Нивната цел беше островот Лампедуза, во архипелагот Пелагија, за кој веруваа дека е крај на светот.

Тие го продадоа автомобилот, купија брод и се упатија кон Лампедуза, но за да стигнат таму мораа да пловат околу Сицилија во голем круг, што беше многу опасен и тежок потфат за малиот брод со кој пловеа.

Бродот не издржа и двајца авантуристи, уморни и жедни, завршија на островот Устика крај брегот на Палермо. Тие беа земени таму од крајбрежната стража, која обично спасува мигранти кои доаѓаат од Африка.


Двајцата авантуристи биле приведени и ставени во карантин, од каде избегале, повторно ги зграпчиле своите чамци и тргнале кон „крајот на Земјата“, за да докажат дека станува збор за рамна плоча.

 – Смешно е што се ориентираа на нивниот пат користејќи компас, инструмент кој работи токму благодарение на магнетната сила на земјата, што оние што веруваат дека земјата е рамна, треба да ја негираат – вели докторот Салваторе Закики, кој работи на Одделот за поморско здравје Министерства и обично се занимава со мигранти.

 Благодарение на д-р Закики, одисејата на двајцата авантуристи заврши на страниците на Хафингтон пост. Двојката се обиде повторно и избега, но заврши во куќата на митоман, кој ги држеше затворени од страв да не се разболат од ковид.

 – За среќа, тоа не беше точно, а Венецијанците беа ослободени и вратени дома, но не сме сигурни дека тие го сменија верувањето за обликот на Земјата – вели д-р Зикики за весникот