Тајната на најстарата туристичка атракција во Англија: Пештера каде што водата претвора сè што ќе допре во камен!

18 септември, 2020
ПЕШТЕРАА

Ако сте љубител на застрашувачки приказни, Кнерсборо во Северен Јоркшир, крие легенда што ќе ви ја залади крвта

На прв поглед, шармантниот англиски град е тивко, семејно место, искапен во сонцето и подвиткан на реката Нид, преку која сообраќаат возови.

Бидејќи почвата на која се наоѓа градот е полна со минерали, Кнерсборо исто така се смета за бања.

Една од гордостите на градот е руинираниот замок по кој е именуван градот, кој, како што е наведено на Википедија, е отворен за јавноста и влезот се наплатува. Внатрешната страна на замокот е претворена во простор за одмор, со куглана и сцена за разни настапи во текот на летото. Тие се домаќини на бројни настани, како што е Фестивалот ФЕВА (Фестивал на визуелни уметности и забава). Замокот сам е во сопственост на монархот како дел од имотот на војводството Ланкастер, но со него управува округот Харогејт.

Но, она што е уште поинтересно за туристите е пештерата Шиптон, која се наоѓа на работ на градот, каде има бунар „што паѓа“, каде што водата претвора се што ќе допре во камен. Имено, пештерата е поврзана со легендарната пророчица – мајката Шиптон (околу 1488 – 1561 година), родена како Урсула Саутеј и наводно сопруга на Тоби Шиптон.

Според легендата, мајката Шиптон е родена во оваа пештера за време на силно невреме. Нејзината мајка имала само 15 години кога ја родила и иако била мачена да признае кој е нејзиниот татко, таа никогаш не дознала. Без поддршка од семејството и пријателите, таа ја одгледуваше Урсула сама во пештерата неколку години.

Според легендата, мајката Шиптон е родена во оваа пештера за време на силно невреме. Нејзината мајка имала само 15 години кога ја родила и иако била мачена да признае кој е нејзиниот татко, таа никогаш не дознала. Без поддршка од семејството и пријателите, таа ја одгледуваше Урсула сама во пештерата неколку години.

За Урсула се тврди дека изгледа чудно, како вештерка и дека е заинтересирана за книги и натприродни работи. Поголемиот дел од своето време го поминала во пештерата каде што е родена и во блиската шума, каде собирала билки, а подоцна од нив направила и магични напивки.

Живееше 73 години и беше широко позната пророчица, сè додека кралот лично не сакаше да дојде до нејзините нозе, па го испрати својот најблизок кардинал да биде првиот што ќе го слушне ова пророштво. Сепак, не му се допаднало тоа што му го кажала неговата мајка Шиптон, па наредил да ја палат на клада како вештерка.

Сепак, тоа не се случи, но тој успеа да се погрижи таа никогаш да не биде погребана како што нареди црквата, па затоа се изгуби таму каде што всушност се наоѓа нејзиниот гроб.

Од тој ден, наводно, водата тече низ пештерата и бунарот претвора во камен сè што ќе допре.

Оваа пештера е туристичка атракција од 1630 година. Научниците утврдиле дека водата содржи невообичаено висок процент на минерали, па затоа создава цврста минерална обвивка околу работите со кои доаѓа во контакт, исто како што се формираат сталактити во пештерите.

Самиот процес на скаменување трае помеѓу три и пет месеци, и сè што ќе оставите под капките вода ќе стане камен кога ќе се вратите. Луѓето оставија секакви работи, од мечиња до велосипеди, и сè стана статуа.

Од вас зависи во што сакате да верувате. Дали водата ја маѓепсала мајката Шиптон или е дело на природата, проценете сами.

Едно е сигурно, легендата е сè уште жива, а барем на фотографиите можете да го видите ова волшебно место.