3 предлози за феноменално велигденско предјадење

18 април, 20200
jajca

Ви пренесуваме три од најсовремените предјадења, со сигурност да изберете барем еден.

3 predloga za fenomenalno uskršnje predjelo

Полнети јајца

Состојки:

  • 150 гр меко сирење
  • 8 јајца
  • 50 гр пченица бела
  • 80 гр кисели краставички
  • 100 гр мајонез
  • 200 гр сенф
  • сол
  • бибер
  • лисја од магдонос
  • целер
  • зелена салата

Подготовка:

Сварете ја пченицата во вода и оставете да се излади, а потоа исецете ја и исушете ја на платнена крпа. Сварете ги јајцата, исечете ги по должина и извадете ја жолчката.

Жолчките од јајцата помешајте ги заедно со кисели краставички, варена пченица и додадете лисја од магдонос и целер.

Додадете сенф и мајонез, па добро измешајте ги и наполнете ги половините од јајцата.

Полнетите јајца послушете ги на овален сад покриен со зелена салата, украсете по желба и сервирајте.

Солени бајадери

Состојќи:

  • 500 гр пилешко бело месо
  • 300 гр шунка
  • 300 гр кашкавал
  • 200 гр маринирани печурки
  • 5 јајца
  • 200 гр павлака
  • 1 лажица масло
  • 2 лажици брашно
  • 10 гр прашок за пециво
  • мешавина од зачини

Подготовка:

Месото сварете го во солена вода, исцедете, оставете да се излади и ситно исецкајте го. Исечете ја шунката, изрендајте го кашкавалот на крупно ренде и исечете ги печурките на парчиња.

Подмачкајте ја тавата за печење со големина приближно 30x20cm и посипете со брашно. Покријте го дното на тавата со вареното исецкано месо, а потоа ставете ги печурките, шунката и на крај ренданиот кашкавал.

Изматете ги јајцата и павлаката, додајте лажица брашно, прашок за пециво и зачинете по вкус.

Истурете ја изматената смеса над содржината во тавата. Одозгора ставете алуминиумска фолија.

Печете во загреана рерна на 200 ° C околу половина час, а потоа извадете ја фолијата и печете уште 15 минути. Оставете да се излади целосно, може и во фрижидер, за да може полесно да се исечат парчиња.

Шпанска салата

Состојки:

  • 1 чаша кафеав ориз (може и бел)
  • 4 тиквички, сецкани
  • 2 главици кромид, сецкани
  • 1 целер стап, сецкан
  • 2 свежи домати
  • 1 чаша зелени полнети маслинки
  • 4 лажици маслиново масло
  • 1 лажица сок од лимон
  • 1 лажичка свеж босилек
  • ¼ лажички суво оригано

Подготовка:

Сварете го оризот и оставете да се излади. Направете прелив од три лажички масло, сок од лимон и зачини. Пропржете го кромидот во остатокот од маслото и додајте го целерот, доматите и зелените маслинки кога кромидот ќе омекне.

Оставете го зеленчукот да се олади, а потоа измешајте го со оризот и посипете го со преливот. Добро измешајте и сервирајте.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi