Домашни солени „стапчиња“: Омилено пециво од детството! (РЕЦЕПТ)
Состојки:
– 250 мл топло млеко
– 1 ќесичка сув квасец
– 1 лажичка шеќер
– 50 мл масло
– 100 мл јогурт
– 1 лажичка сол
– 1 лажичка прашок за пециво
– 350-400 гр бело брашно
Подготовка: Во топлото млеко додадете квасец и шеќер, а потоа промешајте. Потоа додадете го маслото и промешајте повторно. Истурете брашно, сол, прашок за пециво и јогурт, а потоа измесете го тестото. Кога ќе замесите мазно тесто, премачкајте го со масло и оставете го да отстои 20 минути. Месете го тестото на подмачкана површина и поделете го на 8-10 топчиња со приближно иста големина. Секое топче измешајте го со кружни движења. Оставете да отстои уште 10 минути. Истегнете ја секоја топка малку со прстите, а потоа засукајте ја. Свиткајте го добиениот стап со рацете, за да го одделите. Се редат на плех обложен со хартија за печење. Премачкајте ги со вода и печете ги во загреана рерна на 200 степени 10 минути. Во меѓувреме, направете го преливот со мешање на сите состојки (сол, брашно и вода) добро. Истурете ја подготвената смеса врз солените стапчиња и вратете да се пече уште 15 минути. Кога ќе завршат премачкајте ги со масло и оставете ги да се оладат, па послужете ги.