Дури и во студентските денови, ja воодушеви својaтa Кејт Мидлтон: принцот Вилијам го сподели својот рецепт за БОЛОЊЕЗЕ шпагети (РЕЦЕПТ)

30 октомври, 2020
289653_profimedia0513189290_ff

Јадете како во британското кралско семејство! Ви го претставуваме рецептот на принцот Вилијам за вкусни шпагети болоњезе!

Принцот Вилијам го сподели својот рецепт за сос од шпагети болоњезе, кој ја воодушеви неговата идна сопруга Кејт Мидлтон додека тој беше уште студент.

Во новиот готвач „Вкусот на домот“ има дури 120 рецепти од познати Британци, а меѓу нив има и еден што му припаѓа на престолонаследникот.

Додека Кејт и Вилијам студираа, тие често мораа да готват сами, а војвотката од Кембриџ минатата година откри дека нејзиниот партнер ја импресионирал со ова јадење.

Деталниот рецепт следува подолу:

Сос од Болоњезе според рецептот на принцот Вилијам

Состојки:

1 лажица маслиново масло

30гр путер

1 голем кромид (ситно исечкан)

1 морков (исчистен и исечкан)

2 стебла целер (ситно исечкан)

350гр посно говедско месо

250мл бело вино

120мл млеко

Прстофат морско оревче (свежо мелено)

400гр конзервиран сечкан домат

1 лажица доматен сос (концентрат)

250гр шпагети

50гр пармезан

2 лажици свеж исечкан магдонос

Сол

Бибер

Подготовка:

1. Загрејте го маслото во длабока тава и додадете го путерот. Испржете го кромидот на среден оган, а кога ќе омекне додадете ги исечканите моркови и целерот и оставете да се крчка неколку минути мешајќи.

2. Растурете го меленото месо со вилушка и додадете го во тавата, а потоа добро промешајте за да се соедини сè. Гответе додека месото не ја изгуби розовата боја, но не дозволувајте да потемни. Истурете го виното и продолжете да готвите додека не испари алкохолот.

3. Следно, намалете ја топлината и промешајте ги млекото и морското оревче, а потоа варете на средна топлина додека не испари млекото. Додадете сос од домати и доматите, а потоа зачинете со сол и црн пипер. Врие на тивок оган без капак, околу три часа и мешајте повремено за да не се залепи на дното на садот.

4. Кога вашиот сос е подготвен, зовријте ја водата во која сте додале лажичка сол. Кога водата ќе зоврие, ставете ги тестенините да се варат. Добро промешајте со дрвена лажица и варете околу 8-10 минути, во зависност од видот на тестенините.

5. Исцедете ги тестенините добро и поделете ги на четири чинии. Истурете го топлиот сос врз секоја порција и посипете со магдонос и рендан пармезан.