Грчка пита со ореви според оригиналниот рецепт, сочна и неодолива
Испробајте ја оваа баклава на поинаков начин и неверојатен вкус. Десерт кој освојува со својот вкус.
Состојки:
500г кора за пита
5 јајца
4 лажици шекер
3 лажици гриз
3 лажици масло
400г мелени ореви
Подготовка:
Изматете ги јајцата, па полека додавајте го шеќерот, мешајќи цело време, потоа маслото, гризот, оревите.
Поделете ја кората на три дела. Ставете го првиот дел во тавата и прскајте го секој со масло. Ставете половина од фил над кората. Врз истиот принцип ставете го и другиот дел од кората, па ставете го филот.
На крај, наредете го третиот дел од кората и ставете ја питата да се пече на 200 степени.
Кога ќе се испече, исечете го на коцки и прелијте го со сирупот, па оставете го да се излади. Подгответе го сирупот од зовриена вода и шеќер, и кога ќе се олади, прелијте го со него.
Пријатно!