Какво совршенство! Испробајте го овој божиќен џин според овој едноставен англиски рецепт!
Сијалички, елка, украси, песни … Божиќ е незамислив без традиционални одлики, а меѓу нив има и омилени топли напитоци за возрасни.
Вареното вино за многумина е на врвот на листата вкусни голтки за сезоната на празници, а во последниве години, варениот џин исто така започна да му конкурира.
Рецептот е доволен за четири лица.
Состојки:
100 мл џин
400 мл сок од јаболко
½ исечен ловоров лист
4 чешниња 2 семе од кардамон, лесно смачкано (или кардамон во прав)
1 мало стапче цимет
За украсување:
Ловоров лист
2 преполовени парчиња лимон
Подготовка: Распределете го џинот рамномерно во четири чаши отпорни на високи температури.Истурете го сокот од јаболко во тенџере и додадете ги сите други состојки. Содржината ставете ја нежно да зоврие со мешање, па процедете ја. Дистрибуирајте го зачинетиот и топол сок од јаболко во чаши со џин и нежно мешајте за да ги споите течностите заедно.